طبق مصوبه جلسه ۳۴ شورایعالی فضای مجازی مورخ ۹۵/۹/۶ صاحبان کانال های ارائه دهنده کالا و خدمات در تلگرام و سایر شبکه های اجتماعی فعال در کشور که بیش از پنج هزار عضو یا دنبال کننده دارند موظفند نسبت به ثبت نام کانالشان در سامانه samandehi.ir اقدام کند.
حفظ مالکیت کانال های تلگرامی با ثبت نام در سامانه ساماندهی
این سامانه از روز دشنبه فعال شده و صاحبان کانالهای تلگرامی برای ثبت نام یک ماه فرصت دارند گفت: برای همه کانالها با هر تعداد عضو، امکان ثبت نام وجود دارد اما این الزام برای کانال های است که بیش ازپنج هزار دنبال کننده دارند و اگر صاحبان این کانال ها برای ثبت نام اقدام نکنند فعالیت آنها غیر قانونی خواهد بود.
رئیس مراکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در پاسخ به این سوال که ثبت نام در این سامانه چه امتیازاتی را برای صاحبان کاناها به دنبال دارد گفت: کانالهای ثبت نام شده در سامانه، به هیچ وجه بدون تذکر فیلتر نخواهند شد و در صورت بروز مشکلی در محتوای آنها ابتدا به آنان تذکر داده می شود این در حالی است که کانالهای که در فرصت مقررثبت نام نمی کنند به محض آنکه اقدامی غیر قانونی از آنها سر بزند، با برخورد قانونی مراجع ذیربط مواجه می شوند.
موسویان با اشاره به اینکه مرکز رسانه های دیجیتال بنا بود برای کاهش هزینه های داوطلبان مجلس شورای اسلامی، امکان استفاده از فضای اینترنت را فراهم کند اما به غیر از زیرساخت بیسفون نتوانست زیرساخت مطمئن دیگری را معرفی کند افزود: اما اکنون با ثبت نام کانال ها در سامانه ساماندهی یک کد منحصر به فرد به نام «شامد» به کانال ها داده می شود و مردم میتوانند با این شناسه کاناهای مختلف را اعتبار سنجی کنند.
وی افزود: افراد می توانند در بخش مربوط به مشخصات کانال روی کد شامد کلیک کنند و مطمئن شوند که کانال، دارای هویت احراز شده هست یا خیر؟ و در عین حال برای خود صاحب کانال یک QR گذاشته شده که می تواند آن را به هر جایی ارائه دهد و برای اثبات مالکیتش بر کانال آن را به دیگران نشان دهد تا مردم با اعتبار سنجی کانال ها، به خبرها تبلیغات و هر نوع محتوای که در حال انتشار است اطمینان بیشتری پیدا کنند.
رئیس مراکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با تاکید بر حقیقی بودن مشخصات افراد کشورهای توسعه در فضای مجازی افزود: در دنیا تنها هفت درصد افراد با هویت جعلی وارد دنیا اینترنت می شود و بقیه با هویت حقیقی خود به این فضا پا می گذارند.
موسویان با تاکید بر اینکه زیستگاه دوم ما فضای مجازی است و اطمینانی که افراد باید نسبت به هم داشته باشند نیاز به احراز هویت دارد گفت: ما هنوز در ایران آمار دقیقی از هویت های حقیقی و جعلی افراد نداریم اما معتقیدم وقتی ساختاری و یا هنجاری ساخته می شود مردم ایران بیشتر از هر جایی آن را رعایت خواهند کرد.
وی افزود: درصد خاطیان فضای مجازی کشور کمتر از ۶۰۰ هزار نفر است که اگر آن را نسبت به جمعیت ۸۰ میلیونی ایران در نظر بگیریم می بینم که رقم بسیار اندکی است، درمورد جرائم فضای حقیقی هم ما هیچ وقت در رده های اول نبودیم و همیشه در رده های پایین قرارداشتیم و براین باوریم که اگر ضابطه ای گذاشته می شود مردم آن را رعایت خواهد کرد البته به شرط آن که ضابطه ، فرآیند اجرایی ساده داشته باشد.
آموزش ثبت کانال تلگرام در سامانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامیرئیس مراکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در پاسخ به این سوال که آیا ثبت نام در سامانه برای صاحبان کانال تبعات مالی دارد یا خیر؟ افزود: این اطلاعات به هیچ وجه ارتباطی با بحث های مالی افراد ندارد و مشخصاتی که از آنها می گیریم صرفا ً مشخصات شخصی آنها، زمینه فعالیت کانال هایشان و کیلد واژه هایی است که صاحبان کانال استفاده می کنند.
وی با تاکید بر اینکه در ثبت نام ها به هیچ وجه غیر از مشخصات اطلاعاتی دیگری اخذ نمی شود گفت: ما در حال آماده سازی دسته بندی برای سایت ها، کانال ها و حتی صفحات افراد در شبکه های اجتماعی هستیم تا مردم بتوانند به شکل موضوعی آنها را که دارای هویت مشخص هستند جستجو کرده و سریعتر به موضوعاتشان برسند.
رئیس مراکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال با بیان اینکه کسانی که در این کانال ها کار تجاری می کنند به غیر از ثبت نام نیاز به اخذ مجوز دیگری ندارند افزود: هیچ یک از بخش های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تا این لحظه با توجه به برنامه های حمایتی که دارند برای خدمتی وجهی دریافت نکرده اند بلکه در زمینه های مختلف همواره سیاست های حمایتی داشته و افراد را مورد حمایت های مادی و معنوی قرارداده اند.
موسویان افزود : وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نه حالا و نه در آینده از کانالهای تلگرامی وجه مالی دریافت نخواهد کرد و از این بعد هم همین طور خواهد بود ضمن اینکه سال آینده در نظر داریم مبالغی زیادی برای فعالان فضای مجازی هزینه کنیم.
وی اضافه کرد: یازده هزار و ۱۰ کانال دارای بیش از پنج هزار دنبال کننده در ایران فعالیت می کنند و با در نظر گرفتن نوسان مخاطبان کانال ها، می تون گفت که بین چهارتا هفت کانال هم بالای یک میلیون دنبال کننده دارند.