لینکدین شبکه اجتماعی گسترده ای است که می توان برای کسب و کار روی آن حساب باز کرد. در اینجا اطلاعاتی درباره استفاده از لینکدین برای شما توضیح می دهیم و در استفاده از آن باید چه اعمالی را انجام دهیم تا به کسب و کار خود بهبود ببخشید.
به پروفایل خود توجه کنید:
صفحه شخصی شما در لینکدین، شبیه به یک کارت ویزیت مجازی ای است که برای میلیون ها کاربر قابل مشاهده می باشد .
پروفایل شخصی تان، افراد بیشتری را به سمت صفحه شما جذب می کند. پس انتخاب عکس پروفایل مناسب در لینکدین توجه کنید.
لینکدین خود را حرفه ای نگه دارد :
هیچگاه در این شبکه در مورد موضوعاتی که به کسب و کار شما مربوط نمیشود صحبت نکنید. لینکدین یک شبک اجتماعی با محیط بیزینسی میباشد و همه انتظار دارند همه چیزی حرفه ای و مربوط به کسب و کار باشد.
شخصی سازی درخواست پیشنهاد:
اگر می خواهید پیشنهادات مناسبی دریافت کنید برای آنها پیشنهاد های شخصی ارسال کنید و اهداف خود را بیان کنید و این کار را در زمان مناسب اجام دهید و در صورت نیاز پیشنهادات آنهارا جبران نمایید.
شخصی سازی درخواست های ارتباط:
این مرحله به این معناست که از ارسال های پیام های پیشفرض در لینکدین جلوگیری کنید و تمام درخواست های ارتباط (Connect) را شخصی سازی کنید. بسیاری از کاربران لینکدین درخواست های تصادفی درک نمی کنند و از این رو گزینه “گزارش اسپم ” یا “من این فرد را دوست ندارم” کلیک کنند و اگر این اتفاق چند بار تکرار شود شما به به زندان لینکدین منتقل خواهید شد.
هنگام بروزرسانی پروفایل نوتیفیکیشن هارا خاموش کنید:
با اعمالی که روی پروفایل خود ایجاد می کنید ممکن است برای دیگران آزار دهنده باشد پس هنگام به به روزرسانی مشخصات بهتر است notificatin را غیرفعال کنید.
گسترش منظم ارتباطات :
می توانید با ارسال نظر مثبت یا یک پیام مفید و خاص و یا حتی تبریک ساده به عنوان مثال برای راه اندازی محصول جدید در کسب و کار کاربران انجام داد.
باز گذاشتن لیست کانتکت برای افرادی که با آنها در ارتباط هستید:
بستن آنها به این معناست که شما برای خودتان کار می کنید. هنگامی که با فردی جدید ارتباط برقرار می کنید می توانید کانتکت های اورا ببینید قطعا حس تاثیر گذارتری نسبت به این که کانتکت های فرد برای شما قابل مشاهده نباشد.
معرفی کردن دوستان خود برای دیگران:
بهترین راه برقراری ارتباط با کاربران معرفی کانتکت های خود برای آنهاست. و برای ایجاد همکاری در کسب و کار در معرفی کانتکت های خود به دیگران کوتاهی نکنید.
پیام های خود را نادیده نگیرید:
به پیام هایی که برای شما ارسال شده توجه کنید و به آنها در بازه زمانی ۱ الی ۲ روز پاسخ دهید زیرا در بازه زمانی طولانی تر مقبول واقع نمی شود.